Εστία 99ου

Εστία 99ου

Το 99ο Σύστημα Προσκόπων Μαρωνιτών Λευκωσίας ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1959 από μια ομάδα μαρωνιτόπαιδων που διέμεναν στη Λευκωσία, οι οποίοι πίστεψαν στις αρχές και στα ιδανικά του Προσκοπισμού και είχαν την όρεξη και τη θέληση να δημιουργήσουν το πρώτο μαρωνίτικο προσκοπικό Σύστημα.

Οι σαββατιάτικες συναντήσεις στα πρώτα χρόνια λειτουργίας, γίνονταν στην εστία του Συστήματος που τότε βρισκόταν παρά την Πύλη Πάφου στο σπίτι της αείμνηστης Αναστασίας, σπίτι το οποίο σήμερα στεγάζεται η αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του σωματείου Κορμακίτης απέναντι από την εκκλησία Παναγίας των Χαρίτων.

Από τη έναρξη της λειτουργίας του, το Σύστημα αποτελούσε το καμάρι των Μαρωνιτών στην επαρχία Λευκωσίας αφού ήταν το μοναδικό οργανωμένο σύνολο το οποίο αντιπροσώπευε παντού και πάντοτε την κοινότητα σε όλη την Κύπρο.

Το Σύστημα συνέχισε την πλούσια σε δράσεις και εκδηλώσεις λειτουργία του μέχρι και το 1964, οπότε όλοι οι τότε βαθμοφόροι του Συστήματος έπρεπε να αναχωρήσουν για σπουδές στο εξωτερικό, με συνέπεια να ανασταλεί η λειτουργία του.

Με την πάροδο 32 χρόνων από την αναστολή της λειτουργίας του Συστήματος και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου 1996, πραγματοποιήθηκε και πάλι συνάντηση του Συστήματος στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη.

Με πρωτοβουλία του τότε Έφορου του Σώματος Προσκόπων Κύπρου στη Γενική Εφορεία Ντίνου Ορφανού και με παρότρυνση του τότε Γενικού Έφορου, αείμνηστου Γεώργιου Ιωαννίδη, η επαναλειτουργία του Συστήματος είναι πλέον γεγονός.

Η έναρξη της προσκοπικής χρονιάς 1996/1997 βρήκε το Σύστημα μας με έδρα του τα κτίρια του κοινοτικού νηπιαγωγείου στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη. Μετά από μια οδύσσεια τεσσάρων χρόνων, το Σύστημα μας απόκτησε τη δική του ιδιόκτητη στέγη σε χώρο που παραχωρήθηκε από την κυπριακή δημοκρατία στην μαρωνίτικη κοινότητα παρά το εργοστάσιο Κώστα Θεοδώρου στο Στρόβολο.

Η έναρξη της προσκοπικής χρονιάς 2000/2001 μας βρήκε όλους να εργαζόμαστε για την ανέγερση του οικήματος μας και έτσι οι σαββατιάτικες συναντήσεις μας δεν άρχισαν παρά με την ολοκλήρωση των εργασιών για την πρώτη αίθουσα το Φεβρουάριο του 2001. Αυτή η εξέλιξη είχε αρνητικές συνέπειες για τον αριθμό των μελών μας, όμως οι συντονισμένες και πολλές προσπάθειες του επιτελείου βαθμοφόρων του Συστήματος, κράτησαν ζωντανό το Σύστημα σε εκείνη τη δύσκολη εποχή.

Η προσκοπική χρονιά 2001/2002 γίνεται η πρώτη κατά την οποία το Σύστημα έχει τη δική του ιδιόκτητη στέγη. Η αγάπη που το Σύστημα μας περιβάλλεται από όλους στην κοινότητα είναι πρωτόγνωρη και αντανακλάται στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται μέσα στο Σύστημα.

Οι προσκοπικές χρονιές που ακολουθούν απλά επιβεβαιώνουν τη σωστή δουλειά που γίνεται από όλο το επιτελείο του Συστήματος. Ο αριθμός των μελών ολοένα και αυξάνεται πράγμα το οποίο μας χαροποιεί όλους ιδιαίτερα αφού καταφέραμε να περάσουμε στην κοινότητα μας τα ωραία και αγαθά μηνύματα του Προσκοπισμού, όπως έγινε 45 χρόνια πριν.

Η προσκοπική επιτροπή του Συστήματος διαμορφώθηκε κατά τις τελευταίες εκλογές το 2003 ως εξής:

1. Ηλίας Μουτήρης - Πρόεδρος
2. Μιχάλης Χατζηρούσος - Αντιπρόεδρος
3. Γιάννης Κοντός - Ταμίας
4. Ερρίκος Χ΄΄Αντρέου - Γραμματέας
5. Παναγιώτης Μαλτέζος - Βοηθός Γραμματέας
6. Ντίνος Κοντός - Μέλος
7. Γιάννης Χ΄΄Ιωσήφ - Μέλος

Η νέα Προσκοπική χρονιά θα είναι και η 16η χρονιά κατα την οποία το 99ον Σύστημα Προσκόπων Μαρωνιτών είναι σε λειτουργία. Κατα την περσινή χρονιά to Σύστημα μας αριθμούσε 83 γραμμένα μέλη αριθμός μεγαλύτερος απο κάθε άλλη χρονιά. Το Επιτελείο του Συστήματος κατα την περσινή χρονιά διαμορφώθηκε ώς εξής:

1. Τζόζεφ Κοντός - Αρχηγός Συστήματος

2. Αντωνία Σάββα - Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων

3. Τζόζεφ Χατζηρούσος - Αρχηγός Ομάδας Προσκόπων

4. Τζόζεφ Κοντός - Αρχηγός Κοινότητας Ανιχνευτών

Ενεργοί Υπαρχηγοί στο Σύστημα μας κατα την περσινή χρονιά ήταν οι Γιάννης Στεφανή, Μαριλένα Στεφανή, Έλενα Μπουμανσουρ, Μαριάννα Πετρή, Τζόζεφιν Ατζαμιάν, Άννα-Μαρία Ναούμ, Έλενα Κοντού, Μάριος Πετρή. 

Χρονια 2012-2013: 


Η νέα χρονιά αρχίζει με τους καλύτερους ιωνούς για το 99ον, καθώς οι εγγραφές έχουν πάει ήδη πολύ καλά, το Σύστημα μας αριθμεί κοντά στο 85 μέλη μαζί με τους Βαθμοφόρους μας! Με την νέα χρονιά αποχαιρετήσαμε ακόμα 4 Βαθμοφόρους που έχουν αποχωρήσει για σπουδές αλλά έχουμε ξανά πίσω μαζί μας 2 νέες Βαθμοφόρους, την Μαρίλένα Στεφανή που είναι και επίσημα πλέον στο Σύστημα στην Κοινότητα Ανιχνευτών και την Ρόζα Ατζαμιάν που έχει επιστρέψει απο τις σπουδές της!

Ο Σύνδεσμος του Συστήματος φέτος έχει καταρτηστεί ως εξής: 

1. Μάριος Μαλτέζος - Πρόεδρος 
2. Μιχάλης Χατζηρούσος - Αντιπρόεδρος 
3. Σιάρπελ Φραγκίσκου - Ταμίας 
4. Τζοζεφίνα Στεφανή - Γραμματέας 
5. Παναγιώτης Μαλτέζος - Βοηθός Γραμματέας 
6. Ντίνος Κοντός - Μέλος 
7. Γιάννης Κοντός - Μέλος

Το Επιτελείο του 99ου Συστήματος φέτος έχει καταρτηστεί ώς εξής: 

1. Τζόζεφ Κοντός - Αρχηγός Συστήματος

2. Αντωνία Σάββα - Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων

3. Γιάννης Στεφανή - Αρχηγός Ομάδας Προσκόπων

4. Τζόζεφ Κοντός - Αρχηγός Κοινότητας Ανιχνευτών

Ενεργοί Υπαρχηγοί στο Σύστημα μας κατα την περσινή χρονιά ήταν οι Γιάννης Στεφανή, Μαριλένα Στεφανή, Έλενα Μπουμανσουρ, Μαριάννα Πετρή, Τζόζεφιν Ατζαμιάν, Άννα-Μαρία Ναούμ, Ρόζα Ατζαμιάν. 

 

You are here: Home ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ